In deze review zullen we ons concentreren op Cognac-park. We hebben de Cognac Park Cigar Blend al besproken en die was echt goed, en nu is het tijd voor nog drie uitdrukkingen. Twee van hen (VSOP en XO) werden beoordeeld als sparringpartners voor de nieuwe GrapeDiggaz cognacs van gelijke leeftijd.
We beginnen met de Cognac Park VSOP. In dit geval rijpt de eau-de-vie 8 maanden in licht geroosterde nieuwe vaten (Limousin-eik), voordat hij in totaal wordt overgebracht naar oudere vaten. 8-12 jaar. Het is een blend van Fins Bois, Petite Champagne en Grande Champagne, gemaakt met Ugni Blanc-druiven.
Cognac Park VSOP (40%, OB 2018)
Neus: gewone vruchten zoals sinaasappels en perziken, maar er is al een zweem van veel ‘oudere’ aroma’s zoals bergamot en jasmijn. Dan beginnen toffee en donkere karamel de overhand te nemen. Ook een elegante hint van geroosterd hout en lichte grassige tonen. Het is vrij zacht en stil, maar over het algemeen is het een zeer elegante stijl.
Mond: weer vrij zacht, en ook vrij zoet. Gebakken bananen en gekarameliseerde tonen. Perziken op de achtergrond. Al met al rond en romig, met een laagje toffee-tonen er doorheen. Subtiel bakkruid en hooi komen er na een tijdje uit.
Af hebben: halflang, nu droger, met wat gewoon eikenhout en karamel. Ook wat aanhoudende vanille.
Redelijk rijk voor een VSOP, hoewel ik het gevoel heb dat de tonen van toffee en karamel wat complexiteit wegnemen. Niet de meest karakteristieke cognac, maar ik denk dat dit een cocktail gemakkelijk kan opwaarderen. Rond de € 45. Verkrijgbaar vanaf De Whiskybeurs bijvoorbeeld.
Cognac Park XO (40%, OB 2018)
Neus: gepolijst eikenhout, veel citrusvruchten, vanille en kaneel om mee te beginnen. Sultana’s en honing op de achtergrond. Sommige leerachtige tonen, evenals gebakken peer en donkere vijgen. Specerijen geven het een echt kerstgevoel. Nog een klassieke, uitgebalanceerde compositie.
Mond: goede balans tussen citruszuren en donkere gekarameliseerde tonen. Gekonfijte sinaasappelschillen, gestoofde abrikozen en anijs. Kaneelsiroop, peperkoek, walnoten en lichte hints van paddenstoelen. Over het algemeen ook meer eiken tonen.
Af hebben: niet te lang, met daarin chocolade, kerstkruiden (kruidnagel en kaneel) en een fruitige, stroperige zoetheid.
De XO cognac is beslist rijker en meer fijnproever maar even gebalanceerd, met meer rancio-tonen naast de klassieke karamelkant. Net als bij de VSOP vind ik het een beetje aan de veilige kant, maar toch een mooie allrounder. Prijzen hebben de neiging om te verschillen, check TWE of Cognac-expert bijvoorbeeld. Score: 85/100
Cognac Park Borderies (40%, OB 2018)
Neus: een mooie helderheid en veel bloemige aroma’s. Hints van druivenmost, peren en honing. Ook sappige bessen en appels. Abrikozenjam op de achtergrond, evenals wat gekonfijte sinaasappelschillen. Het wordt na verloop van tijd muntachtiger en toont ook wat geurig, vers gezaagd eikenhout.
Mond: iets zoeter dan verwacht, maar wel erg lekker, met jammy abrikozen, vanillepastei en Muscovado-suiker. Nog steeds grote hints van druivenmost, met een profiel dat doet denken aan Pineau des Charentes. Toffee en lichte karamel, vermengd met subtiele bakkruiden.
Af hebben: druiven en karameltonen, en milde eikenkruiden (kruidnagel en kaneel).
Dit is een heel speelse Borderies, en deze sappige tonen van druivenmost zijn echt lekker. Naar mijn mening een zeer hoge prijs-kwaliteitverhouding, dus dit krijgt de prijs ‘aanbevolen’ in deze sessie. Controleren De Whiskybeurs of Meester van mout bijvoorbeeld. Score: 87/100
Dan naar het hoogtepunt in deze sessie, de Cognac Deel Extra. Dit is een blend van eaux-de-vie die tussen de 40 en 50 jaar oud is, waarbij elk destillaat het eerste jaar doorbrengt in licht geroosterde nieuwe Franse Limousin-eik en vervolgens wordt overgebracht naar oudere eikenhouten vaten.
Cognac Park Extra – Grande Champagne (40%, OB 2018)
Neus: meer abrikozen en leer, maar duidelijk rijker dan die hierboven. Er komt vanille uit, met ook een vleugje kokos – meer actieve eik? Sinaasappels en amandelen, evenals een vleugje melkchocolade en tabak. Heel elegant maar een iets hoger ABV zou wonderen kunnen doen.
Mond: eerst verschijnt een zoetzure fruitigheid. Sinaasappelen, perziken, roze grapefruits. Zoetheid van gekonfijte gember en amandel. Hints van peperkoek en nougat ook. Midden in de mond verschijnen wat drogende houttannines, evenals wat pruimige tonen.
Af hebben: middellang, met eiken noten en zoethout.
Op de een of andere manier is de prijs voor zo’n oude Grande Champagne vrij laag. Het blaast je echter ook niet echt weg. Zacht maar toont al wat tannines. Beschikbaar van De Whiskybeurs bijvoorbeeld. Score: 86/100