Grand Mayan Tequila – die wordt geleverd in kenmerkende, gedrongen keramische flessen – keert terug met zijn nieuwste uitdrukking, formeel bekend als Grand Mayan Ultra Aged Limited Release. Het is een volle extra anejo en meer, vijf jaar gerijpt op eikenhout. Vreemd genoeg wordt gefactureerd als gebruik van Central-Highland Blue Weber-agave, terwijl de eerdere uitdrukkingen van Grand Mayan werden gemaakt met Lowlands-agave. Zeker, deze uitdrukking is gemaakt in een andere distilleerderij en heeft een andere NOM.
Laten we het eens proberen.
Op de neus is er onmiddellijk een vleugje peper — zwarte peper en wat cayennepeper, licht rokerig. Er is geen zoete noot, wat een echte verrassing is als je bedenkt hoe lang dit is gerijpt. Aards en pastoraal, dit is net zo hartig als een extra anejo die ik ooit ben tegengekomen.
Het gehemelte verheldert een beetje, maar gebruikt voornamelijk tonen van citroenschil en een vleugje zoutoplossing om de aardsheid van de tequila op te heffen. Het houdt niet echt stand, en al snel trekken dingen zich terug naar die hartige elementen – geroosterd hout, leer, gedraaide aarde en paprika. Als ik dit blind had gehad, had ik misschien geraden dat het een reposado was, en nog een jonge ook, hoewel de kleur overeenkomt met de “ultra verouderde” descriptor. Tijd in glas laat een vleugje zoetheid naar boven komen in de vorm van bruine boter en een licht aards honingelement, wat de afdronk een beetje helpt opheffen. Over het algemeen heersen echter dichtere, meer broeierige eigenschappen.
Als je terugdeinst voor zoetere tequilas, zelfs in extra anejo-expressies, is dit misschien een botteling om uit te checken.
80 bewijs. NOM 1459.
B+ / $106 / gmtequila. com [BUY IT NOW FROM DRIZLY]
Grand Mayan Ultra Aged Tequila
$ 106